En vanlig dag i en liten replokal i Vesterbro. En mugg neskaffe ångbåt. Instrumenten står huller om buller. Obligatoriska askkoppar, tomma ölburkar och den totala avsaknaden av dammsugare uppfyller en "replokalsklassiker".

I själva verket ser det ut som en av dem kända musikerrum i kreativt kaos, där drömmar oftast trivs men hur bra det än är kan det vara svårt att rulla ut på vägarna och gör din dröm till verklighet. tr1Men den absoluta motsatsen är dock fallet med Thorbjörn Risager som bor i replokalen. Thorbjörn Risager & The Black Tornado har upp mot 100 gigs årligen. Nämligen mer in-band än stadsbuss och fördelarna med bandets CV ingår. 

Thor Risager är den naturliga centrum av bandet Hans rå och uttrycksfull sång är bränslet bandets stora blå motor som drivs på. Thorbjørn Risager och Black Tornado mellanhand och levererar de relevanta frågorna med en ödmjukhet och äkthet i musiken och som ser till att vägen från spåren går rakt in i hjärtat. Thorbjörn & The Black Tornados bildades back utrymme under 2003. Huvudpersonen, som leds, gitarrförstärkare och började skriva hans egna låtar. En tydlig profil med blues, soul och rootsrock representerade. Och han var inte en sekund av tvekan, hur bandet ska låta. En gammal B. B. Kung-plade gjort skillnad. Fantastiskt ljud med blåssektion. Och så blev det, åtta man orkester består stort set av samma musiker som de kom in i finitiala. Repetitionerna för mer än ett decennium sedan. De danska och europeiska vägarna är redo att ta mot danska blues / soul-bandet. Och i den stora paketet har Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Nu även ett skivkontrakt med det internationella plattan Ruf Records. Bland annat en dansk Music Award och Blå kartell Ærespris.

tr2"Skivkontrakt med Ruf Records hjälper oss. Nu vet vi att vi är på rätt väg. Det känns jävligt bra för bandandan som ständigt har gått upp och framåt." säger Thorbjørn Risager

Bokning av biljeter 070-0910029

Hämta ut biljetter ölme diversehandel onsdag till fredag 11- 18:00

 

T-björnen själv, Torbjörn Solberg, är en makalös gitarrist. Redan i öppningsspåret, Frosty sprätter hans blå toner likt svedsloppor över publiken. Hans röst rymmer båda varme soul och kärvaste blues. Alltid med en påtaglig svärta mellan raderna.  
 
Med sig har han idel ädel bluesadel. I bakgrunden sköter Henrik Bergh grovjobbet på trummor, med den äran skall tilläggas.t-bear2 På detta finns Jan Lillsätters basgång som en bombmatta samt Poul Wagnbergs frustande Hammond orgel. 
 
T-bears musik svider, kränger, gnager och smeker, det är svettigt och intensivt och det doftar bootleg, booze och billigt bodell mägtigt som en rotfylning. Få äger T-bears auktoritet, här finns en lydhördhet och en sällsynt musikalisk timing, det går att spåra t-bone Walker, Otis Rush, Jimmie Vaughan och så förstås de tre kungarne Albert, Freddy och B.B. King, men de står för sig själva. 
 
T-bear & The Dukes tar oss med på en resa till Chicago, via Memphis och Texas, det är gospel och voodoo på en och samma gång. Jag skall ta en snack med djävulen, det skulle inte förvåna mig om Torbjörn har sålt sin själ till honom i utbyte mot sin fingerfärdighet. 
 
T-BEARS & THE DUKES ÄR BLUES PÅ RIKTIGT.
 
Jesper Halling